torstai 24. lokakuuta 2013

Kuumailmapallolento


Kuumailmapallon historiaa ja tietoutta

Kuumailmapallo lentääKuumailmapallon historia on pitkä. Se on vanhin laite, jolla on pystytty lentämään. Ajatus siitä, että kuumailma nousee ylöspäin on tunnettu jo pitkään. Mongolfierin veljekset olivat ensimmäisiä, jotka hyödynsivät tätä ajatusta lentämisessä. Heitä pidetäänkin kuuilmapallon keksijöinä. Alkuaikoina kuumailmapallon kori oli punottu aina pajusta ja rottingista. Nykyään käytetään muitakin materiaaleja sen valmistamiseen.

Kuumailmapallon rakenne on yksinkertainen. Se koostuu korista, kaasupolttimesta ja pallomaisesta kankaasta. Koria kutsutaan gondoliksi ja se kiinnittyy pallomaiseen kankaaseen vaijereiden avulla. Kaasupoltin on kiinni pidikkeessä, joka kiinnittyy kankaaseen. Pallon huipussa on laskuvarjoventtiili, jolla pystytään päästämään kuumaa ilmaa ulos. Laskeutuminen tapahtuu tämän venttiilin avulla.

Kuumailmapallo lentää 2
Kaasupolttimen polttoaineena toimii propaani. Sitä kuljetetaan erikoisvalmisteisissa pulloissa. Polttimesta päästetään kaasua sysäyksittäin ulos. Sykäyksien pituus on 1 - 8 sekunttia. Ennen lähtöä kuumailmapallo täytetään kylmällä ilmalla. Kun pallo on kokonaan täyttynyt, matkustajat voivat nousta koriin ja elämys alkaa. Kuumailmapalloon tulevien henkilöiden määrä vaihtelee. Se on riippuvainen pallon koosta ja säätekijöistä. Tuulen voimakkuus, lämpötila ja ilmanpaine vaikuttavat henkilömäärään, jonka voi ottaa mukaan lennolle.

Kuumailmapallolento elämyksenä

Kuumailmapallolento on erilainen kokemus. Usein nähdessäni kuumailmapallon ajattelen, että olisipa hienoa päästä itsekin taivaalle. Kuumailmapallolennot yleistyvät jatkuvasti ja niiden suosio on nousussa. On olemassa useita tahoja, jotka järjestävät kuumailmapallolentoja. Yksi tapa on myös ostaa kuumailmapallolento lahjaksi. Tällainen lahja sopii kavereille, ystäväville ja läheisille - kaikille, jotka haluat yllättää uudella tavalla. Elämyslahjat.fi on sivusto, jolta voi hankkia kuumailmapallo lennon lahjaksi.

Kuumailmapallo näkymä

Kiinnostaako kuumailmapallon ennätyskorkeus? Lue Yle:n artikkeli Kuumailmapallo nousi uuteen Suomen ennätyskorkeuteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti