sunnuntai 7. elokuuta 2016

Kuumailmapalloilun taustoja: fysiikan lait vs. lentopelko

kuumailmapallolento

En ole salaliittoteoreetikko tai yleisesti hurjan skeptinen ihminen, minulla on kuitenkin hieman lentopelkoisena omat epäilykseni kaikkea lentävää kohtaan, jossa kuljetetaan ihmisiä. Pelolle ei saa antaa valtaa, sen sijaan pieni tietoisku saattaa lievittää pelkoa. Lähteinä kootut teokset ja Wikipedia – ei oteta kaikkea niin tosissaan…

Kuumailmapallolentoa on väitetty ensimmäiseksi onnistuneeksi ratkaisuksi ihmisten lennättämiseen. Ensimmäinen miehitetty lento tapahtui Pariisissa vuonna 1783, kyydissä oli Jean-Francois Pilâtre de Rozieri ja Francois Laurent d’Arlandes. Suomi heitti oman lusikkansa soppaan 1784 kun Ruotsin kuninkaan kunniaksi järjestettiin jumalanpalvelus - oululainen apteekkari Johan Julin rakennutti juhlallisuuksia varten kuumailmapallon, joka ei kuitenkaan ollut miehitetty. 

Vaikka miehitetyt kuumailmapallolennot olivat ensimmäisiä lentomatkoja, tekniikka ja fysiikan lait ovat olleet tiedossa jo vuosisatoja. On arvioitu, että Kiinassa jo n. vuonna 200 jKr. kuumailmapallo-tekniikkaa hyödyntäviä lyhtyjä käytettiin sota-ajan signaaleina, ikään kuin savumerkkeinä. Nykyään vastaavanlaisia lyhtyjä näkee esim. vapautettavan hääjuhlissa. 



Kuinka kuumailmapallolento toimii?

Kuumailmapallolento toimii seuraavasti; poltin lämmittää pallon sisällä olevaa ilmaa saaden sen laajenemaan ja pakenemaan pallon alaosasta pois -> karkaava ilma tekee pallosta kevyemmän kuin ympäröivän ilman ja se lähtee kohoamaan ylöspäin. Kun liekkiä säädellään säästelevästi, kuumailmapallossa oleva ilma jäähtyy ja pallo alkaa luonnollisesti laskea alaspäin. Polttimessa käytetään propaania. Kuumailmapallolentojen avulla päästään hurjiin korkeuksiin oikeissa olosuhteissa; vuonna 2005 Vijaypat Singhania teki maailmanennätyksen noustessaan n. 21km korkeuteen Intiassa. 



Ehkäpä vastoin yleisiä uskomuksia, kuumailmapallolentoja järjestetään myös talvikaudella, vaikka yleisesti kesän lennot ovat suositumpia. Kuumailmapallolentojen korien ja täten miehityksen määrä voi vaihdella ja tietysti vallitsevat sääolosuhteet tulee ottaa huomioon. Kuumailmapalloilussa yhdistyy ihanasti adrenaliiniryöppy sekä rauhallisuus ja tunnelmallisuus. Tämän takia kuumailmapallolento onkin hyvä valinta melkeinpä mihin tahansa tilaisuuteen; perheen laatuaikaan, omaan aikaan maisemia katsellessa, adrenaliiniannokseksi sitä kaipaavalle tai vaikkapa romanttiseen treffi-iltaan!

Tutustu myös muihin lentoelämyksiin.

Piditkö tästä artikkelista? Lue myös Koe Suomen kesä kuumailmapallon kyydissä - huikea elämys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti